Det här med att inte läsa ut böcker

Ja alltså, det här med att inte läsa ut böcker. Av något anledning har jag alltid haft svårt för det. Jag tror att det är samma sak med böcker som det är för allt i livet för mig, jag har verkligen svårt för att ge upp saker jag påbörjat. Jag kan inte lämna något halvfärdigt, utan måste alltid avsluta det innan jag blir nöjd. Vilket kan vara sjukt stressande om det är ett längre projekt eller så som inte är möjligt att avsluta på en gång. Då mår jag bäst att att lägga upp delmål för mig själv, som jag kan följa istället och känna att jag får avslut.

Så jag misstänker att det är samma sak med att läsa böcker för mig. Har ju alltid en anledning till att vilja läsa en bok. Men problem uppstår ju när boken inte lever upp till förväntningarna en har på den. Det har egentligen inte hänt mig så många gånger, och de gånger jag stött på böcker som varit annorlunda mot vad jag förväntat mig så har jag ändå pressat mig igenom dem. Har vid de tillfällena intalat mig att jag ändå vill veta hur det slutar, men när inte ens det stämmer längre så blire trubbel i lill-hjärnan min, kan jag tala om.

Boken som fick mig att skriva det här inlägget är Ofärd av Dick Harrison. Absolut inte för att den är dålig, det finns säkert de som tycker att den är jättebra, det är ju individuellt. Men jag blev inte engagerad alls, och då var det inte kul. Vilket är synd, för jag VILL tycka om den. Tycker tiden den utspelar sig i är oerhörd fascinerande och älskar att kunna lära mig saker genom en skönlitterär bok. Men personligen fastnade jag verkligen inte alls för huvudpersonen. Kände liksom inte att jag lärde känna honom. Och eftersom det ändå är ett rätt hårt livsöde han får på sin lott tycker jag det är ganska viktigt att kunna känna med honom och bli engagerad i berättelsen.

Detta i kombination med att min läsmotivation inte var på topp under perioden jag läste den så kände jag verkligen inte någon lust alls att plocka upp den. I vanliga fall hade jag kanske pressat mig igenom Ofärd också, som jag gjort med några böcker innan den. Men när den tanken slog mig så fick det mig att fundera. Varför ska jag pressa mig igenom en bok jag inte är intresserad av att läsa?

Utan att lägga för mycket vikt vid Ofärd nu då (hallå, vill ju inte avskräcka folk från att läsa den!) så kan jag ändå säga att jag är glad att den har gett mig åtminstone en insikt. Jag måste inte läsa alla böcker, inte ens bara för att jag har påbörjat den. En måste inte avsluta allt en påbörjar, det är inget fel i det. Livet är för kort för att läsa böcker en inte tycker om när det finns tusentals fempoängare där ute som bara väntar på att bli lästa!


Hur tänker ni om det här? Har ni lätt för att ge upp böcker eller kämpar ni er igenom dem trots att de inte tilltalar er? 

Kommentarer

  1. Intressant inlägg! Jag har nästan alltid "tvingat" mig igenom böcker, precis som du har jag svårt att inte läsa dem från början till slut. Men på senare tid har jag funderat lite mer kring det här. Ibland händer det att jag håller på med böcker i en halv evighet, utan att egentligen vara särskilt intresserad av dem längre. Tror jag måste bli lite bättre på att tillåta mig själv sluta läsa en bok om jag vill det. Det finns ju så många andra liksom :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :) Det är ju sjukt svårt att lägga ifrån sig dem oavslutade, känns på något sätt som att ens åsikt om boken inte är giltig om en inte har läst ut den. Men eftersom det som sagt finns så många böcker en aldrig kommer hinna läsa, så är det ju egentligen bara dumt att uppehålla sig vid böcker som inte ger en något. Och vem vet, kanske är det bara fel tillfälle och att den skulle funka bättre någon annan gång? :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg